Nejčastější otázky ohledně chovu raků

19.03.2010 12:30
  1. kvalita vody
  2. úprava nádrže
  3. krmení
  4. dorůstání končetin
  5. věk raků
  6. rozpoznání druhů raků
  7. krmení mláďat
  8. chov různých druhů raků společně
  9. rak se svlékl
  10. rozmnožování


Zde jsou odpovědi na nastíněné otázky :

Otázka č 1
Kvalita vody je pro raky jedna z nejdůležitější složek chovu. Voda by měla mít tyto parametry -pH 6.5-8, teplota 18-28°C, samozřejmostí by měl být dobrý filtr a vzduchování .Voda by se měla měnit tak, jak se to dělá u chovu ryb, ale pozor, raci jsou dost choulostiví na změny parametrů vody (měla by se co nejvíce podobat té, co je v nádrži - u ráčat se mi osvědčilo to, že vodu neměním do věku jednoho měsíce, jen odsávám kal a přidám filtr). Voda by neměla být znečištěna žádnými chemickými látkami (ani léčivy), HLAVNĚ POZOR NA CHLÓR- ten je pro korýše jed. 

Otázka č.2
Úprava nádrže musí vycházet z toho, že raci ve velké míře rádi hrabou (ale zase záleží na druhu). Já osobně doporučuji na dno nádrže umístnit hrubší štěrk, kořeny, jeskyňky atd. Ale pozor, vše co je tam vloženo, musí mít velice dobrou stabilitu, aby to na raka nepadlo (když bude hrabat). Filtry doporučuji z umělé hmoty (ne molitanové, ty rádi raci žerou) .Pozor na veškeré hadičky a kabely, které se dostanou do blízkosti rakům - raci jsou velice dobří lezci a dokáží i posunout krycí sklo, aby se dostali z nádrže). Já to řeším tak, že nádrže přikrývám plexisklem s otvory, kterými protahuji hadičky a zářezy na nutné kabely tak, aby raci neměli možnost se dostat ven. 

Otázka č.3
Raci jsou všežravci, takže i složení potravy musí obsahovat jak masitou složku, tak i rostlinnou. 
Složení je proto toto: patentky, nitěnky i mražené, kousky ryb, hmyz a jeho larvy, spařené kopřivy, listový špenát, hlávkový salát, mražený hrášek, kousky mrkve, vařené vajíčko, brambory, granulované krmení pro králíky, sušené krmení pro ryby (nejlépe to, co rychle klesá na dno). Akvarijní rostliny, někteří chovatelé rakům dávají ovoce, ale já s tím nemám zkušenost.

Podrobnější informace o krmení.

Otázka č.4
Raci mají schopnost regenerace - dorůstání chybějících částí těla. Jediné, co rakům nedoroste, je oko. Klepeto, o které ráče přijde, tak doroste do normální velikosti, ale čím je rak starší, tím je klepeto menší. 

Otázka č.5
Raci se při dobré péči dožívají 2 - 5 let, ale jsou druhy, kteří se dožívají i 50 let. 

Otázka č.6
Poznat druhy raků je i pro odborníka dost složité. Ale i tady lze vyjít z toho, co náš trh nabízí. Nejvíce nabízenými raky je rod Procambarusfallax (mezi chovateli nazývaný mramorový), clarkii (rak červený), alleni (rak modrý) a jejich kříženci.
Z rodu Cherax se nabízejí nejčastěji Cherax quadricarinatus


Otázka č.7
Krmení mláďat je stejné jako u dospělců, ale je potřeba, aby měli co nejpestřejší skladbu potravy. 

Otázka č.8
Chov více raků společně je velice diskutabilní záležitost (někteří chovatelé tvrdí, že chov je možný), ale moje zkušenosti jsou opačné (sám chovám raky samostatně, 1ks - jedna nádrž) .Vůbec si nedovedu představit chov dvou (více) druhů raků. Každý druh má trochu rozdílné požadavky na chov, náchylnost k nemocím atd.

Otázka č.9
Svlek raků je pro ně dost nebezpečná záležitost. Když se rak svlékne, tak je bezbranný tvor, který se nedokáže vůbec bránit. V době svleků je potřeba, aby měl co nejvíce klidu a úkrytů (v této době nežere) .Toto trvá od několika hodin až po dny (záleží na stáří raka - čím je rak starší, tím to trvá déle). 

Otazka č.10
Rozmnožit raka není tak těžké, jak se zdá (ale také záleží na druhu). Raky rodu Procambarus se daří množit velice dobře narozdíl od raků rodu Cherax. Nejlépe se množí rak Procambarus fallax (jedná se o raka, který se množí parthenogeneticky - nejsou známi samci - všichni raci tohoto druhu jsou samice, které jsou schopny se množit) ale  tento druh má i formu  odděléného pohlaví ( jsou samice i samci ). U ostatních druhů raků je množení velice rychlé (když se setká samec se samicí, tak se s ní okamžitě spáří), toto trvá asi 1 hodinu (záleží samozřejmě na druhu). 

 

Zpět